Sprangridning for barn og voksne

jumping-for-children-and-adultsForuten trav og galopp er sprangridning det man ofte forbinder med hest og konkurranse. Sprang er ikke bare en internasjonalt anerkjent og populær hestesport, den er blant de mest populære dyresportene i verden og finnes blant grenene under sommer-OL.

Konkurransen foregår ved at det er satt opp en hinderbane som ekvipasjen – hest og rytter – skal ta seg gjennom, så feilfritt som mulig, og innenfor en makstid. De forskjellige feilene som kan gjøres gir forskjellige feilpoeng, eksempelvis gir riv av hinder fire feilpoeng. Gjennomfører ekvipasjen runden feilfritt, konkurreres det på nytt i ny runde, til det står igjen én vinner.

Banen og hindrenes oppstilling har varierende vanskelighetsgrad etter hestenes størrelse og alderstrinn for rytteren. Kvinner og menn konkurrerer mot hverandre i samme konkurranse. Det er dog inndeling etter om det er hest eller ponni, dette fordi ponnien har kortere steg enn hest og generelt er lavere. Inndeling etter dyret avgjøres på mankehøyden, og har fire inndelinger, i tillegg er det fire aldersklasser på rytteren.

Konkurransen i seg selv er en utfordring for ekvipasjen, hvor de i samarbeid settes på prøve. Konkurransen vil vise hestens energi, forsiktighet og mot, lydighet og kapasitet. Rytteren må sørge både for å få frem det beste i hesten sin og i seg selv som rytter. En selvfølgelig nødvendighet er gode rideferdigheter, men også å ha god kontroll over teknikk og følsomhet framfor å kunne ri på ren styrke. Rytteren må føre en ydmyk kontroll over hesten sin, kombinert med en følelse for tempo og rytme i samsvar med hestens bevegelser.

Hesten må også besitte visse kvaliteter og egenskaper for å kunne bli en god spranghest, de viktigste kan sies å være mot kombinert med forsiktighet, god og sterk psyke, stor kapasitet – eller evnen til å hoppe høyt og langt – og selvbalanse. Hesten må kunne samarbeide og takle utfordringene, kombinert med en fysikk som muliggjør sprangridningen.