Hesteraser fra Norge

Det finnes tre norske hesteraser: Nordlandshesten, fjordhesten og dølahesten. Dessverre er bestandene så små at de er farlig nære å regnes som utrydningstruet.

Nordlandshesten

horse-breeds-from-norwayHesterasen stammer fra Nord-Norge, og det antas at den stammer fra landhesten som gjennom århundrer har vært holdt i den delen av Norge. Det er den minste av de norske hesterasene. Rasen benyttes som ridehest, kløvhest og lett trekkhest. Nordlandshesten er litt større enn islandshesten, og har en kroppsform som er mer typisk for arbeidshester. Mankehøyden på nordlandshesten varierer mellom 120 og 148 cm, så den er egentlig en ponni etter høyden, men typisk hest etter utseendet.

Fargevariasjonene er store; rød, brun, svart, gul, borket og skimmel av alle grunnfargene. Ettersom rasen også har «sølvgenet» kan den også bli sølvsvart, sølvbrun og sølvbroket. Nordlandshesten har ganske lav mange, og på grunn av den korte, sterke ryggen – med stor ribbeinsbue – egner den seg godt for ridning barbak. Den anses som en relativt lett hest.

Fjordhesten

Fjordhesten har sterke røtter på Vestlandet, og den anses som en av de eldste hesterasene i verden. Den anses som Norges nasjonalhest. Tradisjonell bruk av fjordhesten har vært som arbeidshest, og selv om den ikke er så stor, så er den veldig sterk og egner seg derfor godt til hardt arbeid. Den er også ansett som en meget god kjørehest. Mankehøyden på fjordhesten varierer mellom 135 og 150 cm.

Fjordhesten er blakk i fargen, med stående man med midtstol, den har også såkalt ål langsmed ryggraden: stripe med mørk behåring. Den blakke fargen finnes i fem godkjente utfarginger: brunblakk, rødblakk, grå, ulsblakk og gulblakk.

Dølahest

Dølahesten stammer fra Gudbrandsdalen, hvor det hevdes at den moderne dølahesten ble skapt på 1800-tallet. Den er en kaldblodshest med mange egenskaper, som har mange egenskaper. Mankehøyden varier mellom 145 og 155 cm, og er bygd som en mellomstor arbeidshest.

Dølahesten skal ha en lang og kraftig hale og man, og godt med hovskjegg. Fargene varierer mellom svart, brun, rød, blåskimmel, borkete eller gul. Den kan være med og uten avtegn, men store avtegn er ikke ønskelig.