Hesteraser egnet for Norge

horse-breeds-suitable-for-norwayHester er veldig tilpasningsdyktige dyr, og kan i utgangspunktet tilvennes hvilket som helst klima. Den individuelle hesten kan ha en sykehistorie som gjør at den ikke bør utsettes for voldsom kulde eller lignende, men ellers handler det om å venne hesten til klimaet den skal være i. Skal man flytte hesten fra varmere til kaldere klima bør man la hesten venne seg gradvis til det kalde været – det kan enkelt gjøres ved å styre hvor mye hesten er ute av gangen. En hest som bor i kaldt klima, men som bare står i stall vil heller ikke utvikle vinterpels og må derfor tilvennes på samme måte. At hesten står ute er heller ikke noe problem, så lenge den har et varmt og tørt sted den kan gå til. Både varmblods og kaldblods hester kan leve godt i kaldt klima, og kaldblods hester kan fint flyttes til varmere klima.

Terrenget er vel så viktig å tenke på, avhengig av hva man skal bruke hesten til. Som med klimaet kan i utgangspunktet hvilken som helst rase benyttes til forskjellige aktiviteter, med litt forbehold. Skal hesten brukes til trav eller galopp trenger man ikke ta videre hensyn, ettersom hesten hovedsakelig vil benyttes på flatt og lett terreng. Noen hester er selvfølgelig ikke egnet til trav, så som ponnier og andre tunge hesteraser.

Om man derimot har en hest man ønsker å bruke i typisk fritidssammenheng eller i rekreasjon, bør man ta visse andre hensyns når man anskaffer en hest. I sammenheng med fritid og rekreasjon, og turisme for den saks skyld, så benyttes hestene ofte i naturomgivelser med mer kupert terreng. Det viktigste er at man ikke bruker hesten til aktivitet den ikke er trent til. Også travhester kan være gode tur- og fritidshester, såfremt de har vært vent til det, likevel kan det være å anbefale å bruke de mindre og mer robuste hesterasene som turhester. Mange hevder at kaldblodige egner seg bedre i naturen enn varmblodige, med begrunnelsen at varmblodige har noe tynnere hud. Dermed får varmblodshester lettere rifter, og påfølgende halting, enn kaldblodige gjør.