Dressur og voltige

2Dressur og voltage er begge estetisk vakre, men de er krevende aktiviteter.

Dressur

dressage-and-voltigeOrdet dressur stammer fra det franske ordet for «utdanne», og tanken bak grenen er å bevare ridekunstens rene prinsipper – som skal videreføres gjennom generasjoner ved kontinuerlig praktisering. Rytteren bruker mye tid og energi på trening sammen med hesten og en eller flere trenere. Man er avhengig av nøyaktighet, presisjon, ydmyket og godt samspill.

Dressurridning opererer etter prinsipper for å utvikle hesten til et tilfreds dyr og atlet. Viktige elementer er styrke, balanse og harmoni, og skal resulterer i en smidig, løsgjort, tillitsfull, bevegelig og rolig hest.

I dressurridning skal hesten gi inntrykk av at den selv utfører øvelsene, uten at rytteren styrer den. Hesten skal oppmerksomt og tillitsfullt undergi seg kontrollen til rytteren, og skal utføre øvelsene i såkalt perfekt harmoni med rytteren sin.

Konkurransene deles inn i ni klasser, hvor øverste nivå er Grand Prix på internasjonalt nivå. Det finnes også egne klasser for funksjonshemmede, og barn, og for unghester. Klassene er bygd opp slik at man viser de grunnleggende ferdighetene – skritt, trav og galopp, og utøkes med mer krevende øvelser, eksempelvis kontragalopp, piruetter, piaff og passage. Etter hvert som man blir bedre – og dermed oppnår høyere poengsummer – kvalifiserer man for høyere klasser.

Voltige

Voltige er en turnkonkurranse på hesteryggen, og det konkurreres både i team og individuelt. I lagkonkurransen består ekvipasjen av en hest, en longør og fire eller seks voltigører, imens ekvipasjen i en individuell konkurranse består av en hest, en longør og en voltigør.

Konkurransen foregår ved at hesten rir i en sirkel på 15 meter, hvor den styres av longøren, mens voltigøren, eller voltigørene, utfører øvelser på hesten. Øvelsene utføres koreografert til musikk, hvor hver øvelse scores til poeng fra null til ti. Det gis også poeng for hestens bevegelse og gemytt.